Jaz že leta vsako jesen pripravljam domače omake. Imela sem sosedo iz Sicilije, ki me je z veseljem naučila (po domače rečeno ponucala da sem eno sezono švicala ko sem njej pomagala kuhat) kako se to dela.
Poklonila mi je tudi eno veliko zver, v katero na eni strani rukneš paradajz, na drugi strani pride pa ven "polpa", oziroma zmleto meso od paradajza, na tretji strani pa se pripele ven še lupina z semeni.
Iz tega paradajza (približno 200 kg na sezono), potem jaz skuham razno razne omake: navadno paradižnikovo, paradižnikovo z korenjem in celerjem, bolonjsko z mletim mesom, pa tisto z melancanami, pa z grahom in da ne pozabim seveda z gobicami.
Vse te omake se morajo kuhati zelo dolgo, zato da se zgostijo, tako da jih kuham v 18 literskem loncu, jih potem dam v majhne kozarce in pasteriziram, včasih pa sam v vrečko zapakiram in zmrznem.
Mi zdržijo celo zimo, tako da praktično ne vem več kakšni so pelati iz konzerve. En del paradajza pa nič ne kuham, ga samo nalijem v kozarec, potopim vanj list ali dva sveže bazilike in tako zaprem. To imam potem za razno razne zimske improvizacije.
Vidim da se nekatere pritožujete ker je v tej dijeti velik paradajza. Pri nas smo že od nekdaj ljubitelji mediteranske kuhinje, za katero pravijo da je zelo zdrava in imamo zato paradajz skoraj vsak dan na meniju.
Najboljši je za omake seveda paradajz San Marzano (podolgovat) in sem sigurna tudi veliko bolj okusen od kupljenih omak. _________________ začetek: 14.06.2006
začetna teža: jaz 102.4 kg (IMC 39), on 93 kg (IMC
Pridružen/-a: Čet Jun 2006 19:49 Prispevkov: 221 Kraj: Celje
Objavljeno: 22 Jul 2006 21:51 Naslov sporočila:
Argentina, si mi kar lušte naredila s temi omakami...., jih obožujem, nasploh vso zelenjavo.
To delaš prav po receptih, ali po občutku? Praktično je za zimo, ko ni tako zelenjave in imaš pri roki vse za kuho.
Pridna si, le tako naprej _________________ Začetek diete: 17.07.2006
Konec diete: 14.10.2006
Tudi meni si naredila lušte s temi omakami, saj obožujem paradižnikove omake... Pa še zelo enostavno za nardit.
Jaz pasiranemu paradižniku dodam čebulo, česen, papriko, origano, poper, včasih malo tabasca (imam rada pikant hrano) in malo začinke... Tako nastane omaka za testenine na hitro... Če se še kaka zelenjava pojavi v hladilniku jo dodam, tak da je skoraj vedno malo drugačna omaka...
Ta pravi Italijan bi te za ušesa potegnil, če bi te slišal . Vsaka paradižnikova omaka se mora dolgo kuhati (najmanj 2-3 ure na minimalnem ognju), zato da se zgosti in dobi pravi okus.
Jaz vržem v multipraktik par glav čebule, korenje in celer. Dvakrat obrnem in potem kar nekaj časa pražim na dobrem olivnem olju (obvezno deviško).
Na to zlijem zmiksan paradižnik, in ko zavre ga začinim. Nič kaj preveč ne čaram z začimbami (bazilika, origano, sol, poper, posušen pekoč feferon). Ko jo pa delam brez korenja in celerja, pa dam tudi kako veliko žlico sladkorja, da ni omaka preveč kisla.
Če jo kuhaš preveč na hitro, ostane precej vodena. Na Siciliji dečva ki naredi tako "salso" reskira genau ločitev. _________________ začetek: 14.06.2006
Ta pravi Italijan bi te za ušesa potegnil, če bi te slišal . Vsaka paradižnikova omaka se mora dolgo kuhati (najmanj 2-3 ure na minimalnem ognju), zato da se zgosti in dobi pravi okus.
No vidiš, tega pa res nisem vedela, da se ta omaka tak dolgo kuha. Vsekakor bom ob priliki poskusila in upam da bo uspelo
Jaz imam najraje jogurtovo ali smetanovo omako, tako bolj hladno...
Se doda malo mete, popra, soli, peteršilja (v bistvu po želji), malenkost limoninega soka in lupine in potem je odlično
Pa seveda klasična, pelati z origanom, malo česna in bazilike-najraje na testenine. _________________ Začetek: 12.julij 2006: 1,6m/53,5kg
Cilj: 45kg
Kakor sem že perkrat napisala. Vzem par kil paradajza, ga spasiraj, če nimaš stroja je dober tudi multipraktik, pol pa po receptu ki sem ga zgoraj napisala dolgooooooo kuhaš omako, da vsa voda izpari. Boš videla kako bo gosta. Jaz jo kuham enkrat na šest mesecev, naredim kakih 25 litrov in dam v teglce, lahko pa tudi zmrzneš.
Skuhat omako iz dveh treh paradižnikov, pa da je še gosta zdraven bo pa zelo težko, ker se ne splača cmarit tri ure pol kozice omake.
Ko imaš enkrat omako pripravljeno je dovolj da samo malo prepražiš gobice, da spustijo vodo, nič ne začiniš in samo zamešaš skupaj z paradižnikom.
To isto lahko narediš še popečeš na gril pekaču bučke ali jajčevce, narežeš na kose in položiš na krožnik testenin, ki si jih prelila z omako.
Da ne govorimo o brokolu, ki ga zaradi tega ker je mehek, samo na pari skuham in spet zamešam omaki. _________________ začetek: 14.06.2006
Na receptih imaš en dolg post o omakah. Ko smo že ravno pri temu. Jaz sem prejšnji teden naredila po receptu, ki sem ga v oni temi napisala domači ketchap..........vam rečem babe da gate trga kolk je dober. _________________ začetek: 14.06.2006
1 dcl olja
4 čebule
5 paprik
5 paradižnikov
2 kg jedilne buče
bazilika
sol
Na olju zarumenimo narezano čebulo, dodamo papriko, malo podušimo, dodamo paradižnik, dušimo in polivamo z vodo, da se zelenjava ne prismodi. Dodamo na kocke narezano bučo, dušimo še 15 minut, solimo in začinimo z baziliko.
Naložimo v kozarce in pasteriziramo. Pred uporabo lahko omako prevremo, jo potresemo malo z moko ali dodamo žličko kisle smetane.
Omako lahko naložimo tudi v posodice in shranimo v zamrzovalniku.
Jajčevec olupimo, narežemo na cm kocke, damo ga v večje cedilo, posolimo in počakamo, da spusti vodo.
Česen nasekljamo in stresemo na vroče olivno olje. Dodamo jajčevec, podušimo ga do mehkega in mešamo. Dodamo zrezane pelate, sesekljan olupljen paradižnik, sol po okusu, ščepec čilija v prahu, baziliko in nasekljan peteršilj. Na manjšem ognju dušimo še 10 minut.
Medtem skuhamo prilogo (testenine, njoke, riž...).
Pridružen/-a: Pon Feb 2010 0:41 Prispevkov: 24 Kraj: Kranj
Objavljeno: 05 Feb 2010 19:03 Naslov sporočila:
Hej,
mene pa zanima kakšne omake si kaj čez riž dajete oz. kaj jeste zraven riža _________________ Leave nothing but footsteps – keep nothing but sweet memories.
včasih si dam zraven zelenjavno omakco od Ete. Drugač pa si ponavad nardim dušen riž z grahom in šampinjoni, zraven pa jem rdečo peso al pa vloženo papriko
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas Pojdi na stran Prejšnja1, 2
Stran 2 od 2
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu